NOYA YOGA
/

Yoga regio Oisterwijk

 

De waarheid ligt altijd in het midden.

Wat is yoga nu eigenlijk? Is yoga nu werkelijk zweverig of is yoga dat je je in allerlei slangenmens houdingen moet kunnen brengen om er werkelijk bij te horen? De waarheid ligt in het midden.

Ik geef nu zo’n 9 jaar yogalessen en als ik buiten de yogazaal mensen tref en aan ze vertel dat ik yoga geef dan krijg ik al jaren zeer uiteenlopende reacties. De meeste reacties gaan er over hoe zweverig yoga wel niet is, er wordt denk ik dan gedacht aan mannen met grijze baarden in witte gewaden. En laatst vroeg iemand mij toen ik een beetje vertelde over de inhoud van yoga…dus jij kan met gemak in een doos gaan zitten zoals een slangenmens? Want anders kan ik je natuurlijk niet serieus nemen.. grapte die persoon…ik bedank die persoon hierbij hartelijk want voor mij werd het nu echt tijd om mijn eerste blog te schrijven over yoga…of in ieder geval een eerste aanzet over wat naar mijn mening yoga is of kan zijn en voor iemand kan betekenen.

Yoga gaat onder andere over loslaten en stevig met je voeten op de grond in het leven te staan.

Mensen zijn nu eenmaal mensen, met al hun verschillende eigenschappen, gevormd vaak door het vasthouden van de wil om het “goed” te doen. Tijdens yogalessen is het belangrijk om heel eerlijk te zijn naar jezelf, naar je eigen lichaam te luisteren. Het interessante is dat veel mensen toch nog yoga beoefenen op een prestige manier…zichzelf doorduwen in een houding, in plaats van door op een diepere uitademing weerstand te kunnen loslaten en te ontdekken of er zogenaamde ruimte over is, om die arm nog iets hoger te plaatsen of om wellicht iets dieper je romp te laten zakken in een vooroverbuiging. Vaak als ik de deelnemers terug haal uit een houding om het nog eens voor te doen, zie ik onaangename blikken die zeggen: “wat doe ik dan fout?” Daar gaat het niet om bij yoga en ook niet bij mij. Het gaat er om dat ik dan bijvoorbeeld bij veel deelnemers alleen de wilskracht zie in plaats van in een houding te komen door los te laten. Ik probeer de deelnemers op een andere manier yoga te laten beoefenen…yoga is geen sporten waarbij je juist een stapje meer doet. Nee yoga gaat om loslaten.

Dat stevig op je beide voeten staan in yoga, daar begint het mee tijdens mijn Hatha yoga lessen. Veel deelnemers doen een uur in de week yoga en komen vanuit hun drukke bestaan de yogaruimte binnen. Dan is het belangrijk om ze eerst goed te laten aarden, goed het contact te laten voelen tussen hun voeten en de aarde waarop wij staan. Veel deelnemers raken hierdoor direct hun dagelijkse stress kwijt en velen beginnen te gapen. Het loslaten van spanning. Op het moment dat de deelnemers geaard zijn, dat de energie vanuit hun hoofd is gezakt naar hun voeten of ademhaling, zijn ze echt aanwezig in het nu. Gedurende de gehele les raakt iedereen steeds meer spanning kwijt, door aandacht te nemen voor hun eigen lichaam, door het accepteren van hun eigen lichamelijke grenzen. Door naar binnen te keren door de verbinding te maken met hun eigen ademhaling. Door onder andere deze yoga aspecten, ontspannen de deelnemers zich en komen weer helemaal tot zichzelf !

Namasté